Kuidas sportlane kooli läks… — Team Haanja

Kuidas sportlane kooli läks…

Avaldatud: 13.10.2018
Ma ei usu seda veel päriselt ise ka, aga ma läksin kooli. Jep, ma otsustasin, et lähen kooli pärast seda, kui olen 13 aastat ainult füüsist kurnanud, ja äratan aju taas varjusurmast, puhkeseisundist üles.
Tegelikult olen ammu tahtnud õppima minna, aga kombinatsioon tippsport - pidev kodust eemal viibimine - väikesed lapsed – KOOL tundus sama realistlikuna nagu see, et mu naine õppima minekust kuuldes rahumeelselt noogutaks ja mulle tunnustavalt õlale patsutaks. Mitte, et mu naine hariduse vastane oleks. Otse vastupidi – kartsin reaktsiooni pigem seetõttu, et minu sportlaskarjäär, meie pere ja naise töö on siiani tema doktoriõpingutele pidurit tõmmanud. Seega – ma võtsin ikka mitu head aastat hoogu, enne kui oma suurepärase plaaniga lagedale tulin.

Minu õnneks töötas aeg mu kasuks – lapsed kasvasid ''iseenesest'' suuremaks ja abikaasa tundus aastatega leebuvat. Nii istusimegi naisega pärast Pyeongchangi talve ühel kevadõhtul maha ja arutasime ühiselt pere ja tulevikuplaanide üle. Otsustasime, et lükkame ümber legendi sellest, kuidas sportlased järjekorra tagumises otsas seisid, kui Jumal mõistust jagas ja
tõestame hoopis vastupidist. Hakkasin kohe sirvima koole, kus oleks võimalik õppida mulle huvi pakkuvaid erialasid ja, mis veelgi olulisem, kus saaks õppida sessioonõppes ehk maksimaalse paindlikkusega. Valik langes Pärnu kolledži ja ettevõtluse ja projektijuhtimise spordikorralduse eriala kasuks. Ei ole vähem oluline seegi, et täpselt sama eriala on kunagi minevikus lõpetanud kunagine kuulus suusaäss Jaak Mae ja praegu omandab samal erialal teadmisi hea sõber Karel. 

Plaan paigas – ma lähen! Aga asi pole nii lihtne, et lihtsalt tahad ja lähed. Kõrgkoolid, nagu selgus, ei ootagi inimesi avasüli õppima. Enne tuleb oma teadmisi ikka tõestada. Ja kui te nüüd arvate, et olin need 13 vahepealset aastat, mis mind gümnaasiumi lõpust ja tänasest hetkes lahutasid, ka oma aju sama intensiivsusega treeninud nagu kõiki muid lihaseid, siis te eksite. Oi, kuidas te eksite! Tõsi on, et ma ei mäletanud mitte kõige vähematki protsent-arvutusest ja mulle tundus, et sõna „võrrand“ kuulsin elus üldse esimest korda. Pärast seda, kui olin koju kokku vedanud kõik raamatukogus leiduvad kaasaegsed matemaatikaõpikud, hakkas mulle vaikselt koitma, et olen kedagi võrrandi-laadset siiski ka varem kohanud. See kohtumine ei olnud kuigi meeldejääv ja toimus äärmiselt ebaatraktiivses õhkkonnas. Teisisõnu matemaatikatunnis. Pole vist vaja lisada, et ajal, mil mina kunagi matemaatikatunnis käisin, oli rohi rohelisem, ilm soojem ja treeningud kindlasti olulisemad kui mõni võrrandi lahendamine. Tõdesin, et klišee sellest, kuidas kooli ajal oleks tulnud rohkem õppida, vastab kõige täiega tõele. Aga selle tõega on üsna vähe pihta hakata, kui sisseastumiseksamini on jäänud kõigest kolm nädalat. Nii võtsin ühendust oma kunagise matemaatika-õpetajaga, kes uskumatult kombel ei hakanudki mulle moraali pidama, vaid näitas üles erilist kannatlikkust, selgitades mulle ka kõige lihtsamaid tehteid ikka uuesti ja uuesti.

Ma ei tea, kuidas see juhtus, aga katsetel sain 100st punktist 88 ja pääsesin tasuta õppima. See oli muide väga hea tulemus, arvestades, et konkurss valitud erialale kujunes Tartu Ülikooli üheks tihedamaks. Mul on eriti hea meel, et ei pidanud kooliteed üksi ette võtma, vaid öiseid tunde esseede kirjutamise meeleolus aitab jagada tiimikaaslane Raido, kes õpib nüüd minuga samal erialal. 

Oleme Raidoga esimese õppesessiooni üle elanud. Ja üle elama on siin tõesti väga õige termin, sest sportlasele, kes on ehk harjunud tunde küll rattasadulal istuma, suusa- või rullirajal veetma, on tundide pikkune loenguruumis istumine üks kannatuste rada. Kui istumise füüsiline piin ja trennist eemal oleku vaimne piin välja arvata, on taas koolis käia väga äge. Palju toredaid inimesi, rohkelt uusi põnevaid teadmisi ja kohtumisi. 

Kindlasti ei saa pereelu, kooli ja tippspordi ühildamine olema kerge ülesanne, aga keegi pole vist väitnudki, et elu peaks lihtne olema. Oluline, et oleksid selged eesmärgid ja sihid, mille suunas liikuda!

Algo Kärp